top of page

Как да ценообразуваме по време на висока инфлация? Април 2022


  • Увеличение на цените по време на висока инфлация, може да разруши вашата репутация и вашите отношения с клиенти

  • Съществуват възможности за изграждане на връзки с нови клиенти

  • Има възможности за оптимизиране на разходната част на вашия бизнес

  • Общуването с клиентите ви и търсенето на обратна връзка може дългосрочно да повлияе позитивно на вашият бизнес

  • Управлявайте кредитният ви риск по-добре
С оглед на ситуацията през последните години и по-специално последните няколко месеца, в обозримото бъщете цените на основни продукти и суровини няма да се върнат към по-поносими нива. Пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна ще продължават да влияят негативно на покупателната способност на всички хора по планетата, подчертаваме, това не е феномен само в България.

Добре е да се отбележи, че макар в момента всички да говорят за войната в Украйна като основен фактор за покачващите се цени, след няколко месеца основен фактор ще е отново пандемията от Ковид-19 и по-специално развитието и в Китай, тъй като около 400 милиона от жителите на втората по големина икономика в света към края на април 2022 г., са поставени под локдаун и не работят. Това ще доведе до липси и допълнителни логистични затруднения. Предвид значимостта на Китай в световния търговски стокообмен, ефектите след няколко месеца ще са значими за всички индустрии.


Предвид обстоятелствата, всеки бизнес ще трябва да реши как да подходи към спряването с по-високите цени на които ще купува и продава за да се справи с увеличаващите се разходи и намаляващата печалба.

Генерално увеличение на продажните цените е вариант, който е лесен и изглежда най-ефективен, но това може да доведе до увреждане на отношенията ви с клиетите дългосрочно и да доведе до намаление на оборота и допълнително да изостри негативния ефект върху печалбата.


Доста по-добро решение е всяко увеличение на цените да се обсъжда с всеки клиент индивидуално и да се предоставят различни решения според нуждите на клиентите ви и техните проблеми.


Други потенциални решения:


- Променете политиката си на отстъпи и намаления

- Разработете план за увеличението на цените по продуктова гама и характеристика на продуктите като разпределите увеличението според чувствителността на клиентите си

- Взимайте по-бързи и конкретни решения базирайки се на обратна връзка от клиентите си, ако те ви подскажат, че даден продукт за тях е непосилен, обсъдете какво може да бъде направено за да ги накарате да го закупят

- Обърнете внимание на разходите си, ако успеете да намерите начин да ги намалите, увеличенията които ще са ви нужни ще са по-ниски от тези на конкурентите ви

- Обърнете се към специалист който да управлява и оценява най-добре кредитния ви риск и потенциални загуби от неплатени фактури от клиенти


Ако имате нужда от консултация, може да се свържете с нас по мейл или чрез чата в нашия сайт като обясните на кратко вашите основни проблеми.
1 преглеждане0 коментара
bottom of page